FANDOM


Ţelină
Apium graveolens
Clasificare ştiinţifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Apiales
Familie: Apiaceae
Gen: Apium
Specie: A. graveolens
Nume binomial
Apium graveolens

Ţelina, sau apium graveolens, este o plantă din familia apiaceae. Poate atinge o înălţime de până la 1 m. Frunzele sale sunt mari, penat-lobate. Florile sunt mici, de obicei având culoarea albă. Fructul său este achenă. Poate rezista până la temperaturi aproape de 0 grade Celsius. Perioada de înflorire este la începutul toamnei. Este o plantă hidrofilă.

Utilizări Edit

Ţelina este folosită în întreaga ca legumă , fiind consumată atât radăcina cât şi tulpina,

În ţările cu climă temperată, ţelina este crescută şi pentru seminţe, din care se poate extrage un ulei volatil folosit în industria parfumului şi farmaceutică. Seminţele se pot folosi şi pentru aromă sau combinate cu sare, devenind sare de ţelină. Este folosită drept condiment în cocktail-uri (notabilă este contribuţia la cocktail-ul Bloody Mary).

Medicină Edit

Fișier:Celery seed.jpg

Folosirea seminţelor de ţelină ca medicament este descrisă Aulus Cornelius Celsus.[1] Extractul din seminţe se foloseşte mai ales în tratamentul afecţiunilor inflamatorii. Întreaga plantă este folosită pentru stimulare şi pentru valoarea sa nutritivă; poate fi lichefiată, zeama fiind folosită în inflamaţiile aparatului urinar, pentru artitele reumatice, pentru condiţiile fizice slabe sau pentru epuizarea nervoasă.

Seminţele, recoltate după ce planta înfloreşte, sunt baza pentru un extract homeopatic folosit ca diuretic. Se crede că poate ajuta la eliminarea toxinelor din corp, deci sunt bune în special pentru gută şi artite. Sunt folosite şi ca stimulent digestiv uşor. Rădăcina şi fructele sunt folosite etnomedical pentru a trata anxietatea uşoară şi agitaţia, pentru lipsa de apetit, oboseală, tuse, şi ca un vermifug((Substanţă care distruge viermii intestinali).

Atenţie Edit

  • Bergapten-ul din seminţe poate creşte fotosensibilitatea, deci după ce se aplică uleiul , trebuie evitat contactul cu soarele
  • Trebuie evitat uleiul şi consumul de ţelină în cantităţi mari în timpul sarcinii
  • Seminţele cultivate special pentru cultivare nu sunt comestibile fiind de cele mai multe ori tratate cu fungicide (Substanţă care se utilizează pentru combaterea ciupercilor vătămătoare plantelor)

Reacţii alergice Edit

Deşi mulţi oameni consumă cu plăcere mâncarea preparată cu ţelină, o mică parte pot avea reacţii alergice severe. Pentru aceste persoane, contactul cu ţelina poate fi fatal, întrând în şoc anafilactic.[2] O reacţie alergică poate fi pornită consumând produse preparate cu maşini care mai devreme au procesat ţelină. În contrast cu alergia provocată de alune, cea mai răspândită în S.U.A., alergia provocată de ţelină este cel mai predominantă în Europa Centrală.[3]

Referinţe Edit

  1. Celsus, de Medicina[1]
  2. Celestin J, Heiner DC. West J, Alergiile şi sistemul imunitar: Anafilactia produsă de mâncare. West. J. Med. 1993 Jun; 158(6): 610-611.
  3. Bublin M, Radauer C, Wilson IBH, Kraft D, Scheiner O, Breiteneder H and Hoffmann-Sommergruber K Cross-reactive N-glycans of Api g 5, a high molecular weight glycoprotein allergen from celery, are required for immunoglobulin E binding and activation of effector cells from allergic patients The FASEB Journal. 2003;17:1697-1699.
ar:كرفس

bg:Целина ca:Api cr:Kashipekuashkuat cs:Miřík celer de:Sellerie el:Σέλινο en:Celery eo:Celerio es:Apium graveolens fi:Selleri fr:Céleri he:סלרי hr:Celer hu:Zeller id:Seledri it:Apium graveolens ja:セロリ la:Apium lt:Salieras nl:Snijselderij no:Selleri pl:Seler zwyczajny pt:Apium graveolens ru:Сельдерей scn:Accia sh:Celer sl:Zelena (zelenjava) sq:Selinoja sr:Целер sv:Selleri tr:Kereviz uk:Селера vi:Cần tây zh:芹菜

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki