Plante medicinale
Register
Advertisement
Abies alba
Abies alba
Abies alba
Clasificare ştiinţifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Pinophyta
Clasă: Pinopsida
Ordin: Pinales
Familie: Pinaceae
Gen: Abies
Specie: A. alba
Nume binomial
Abies alba
Mill.

Abies alba (bradul argintiu sau bradul argintiu european) este un brad nativ din Europa, din Munţii Pirinei la nord de Normadia, în est Munţii Alpi şi Munţii Carpaţi, şi în sud până în sudul Italiei şi nordul Serbiei, unde s-a integrat alături de apropiatul brad bulgar. Este un masiv conifer (verde tot timpul) crescând până la 40-50m (rar 60m) înălţime cu un diametru al trunchiului de până la 1,5 m. Cel mai mare copac măsurat a fost de 68m înălţime şi avea o grosime a trunchiului de 3,8m. Se întâlneşte la altitudini între 300-1700m (în general peste 500m), pe munţi unde precipitaţiile depăşesc 1000mm.

Frunzle sale sunt ca acele aplatizate, 1,8-3cm lungime şi 2mm lăţime cu 0,5 mm grosime, de un verde închis deasupra şi cu 2 benzi lungi albe destomate dedesubt. Vârful frunzei este de obicei un pic crenelat. Conurile au o lungime între 9-17cm şi 3-4 lăţime, cu aproximativ 150-200 de solzi, fiecare solz având bractee (???)/exserted bract şi 2 seminţe înaripate, se dezintegrează când se maturizează spre a elibera seminţele.

Bradul argintiu este o componentă importantă a pădurii de brazi argintii din zona calcaroasă Dinaric în vestul Peninsulei Balcanice. Este înrudit de aproape cu bradul bulgar (Abies borisiiregis) în continuare în sud în Peninsula Balcanică şi cu bradul sicilian (A. nebrodensis), fiind diferit de aceştia şi alţi brazi euro-mediteraneeni prin frunzişul răsfirat, cu frunzele împrăştiate în toate direcţiile. Unii botanişti tratează bradul bulgăresc şi bradul sicilian ca varietăţi ale bradului argintiu ca şi A. alba var. acutifolia şi respectiv A. alba var. nebrodensis.

Bradul argintiu este prima specie folosită ca pom de Crăciun, dar a fost în mare parte înlocuit cu Bradul Nordmann (care are un frunziş mai dens, mai atractiv), molidul norvegian (mult mai ieftin de crescut) şi alte specii. Lemnul este moale şi alb, folosit pentru construcţie generală şi (prodcerea) manufacturarea hârtiei.

Wikipedia-logo ka  Această pagină utilizează conţinut de la Wikipedia. Lista autorilor poate fi văzută în "istoricul paginii". Versiunea originală este disponibilă sub licenţele Creative Commons Atribuire-Distribuire în condiţii identice 3.0 şi GFDL.
Advertisement