FANDOM


Abrus precatorius
Abrus precatorius
Clasificare ştiinţifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Fabales
Familie: Fabaceae
Subfamilie: Faboideae
Trib: Abreae
Gen: Abrus
Specie: A. precatorius
Nume binomial
Abrus precatorius
L.

Abrus precatorius, numită şi ochiul crabului, este o legumă cu frunze lungi, penate. Seminţele sunt adesea folosite ca mărgele şi pentru instrumente de percuţie. Sămânţa este foarte otrăvitoare, dar dacă este înghiţită crudă şi nesfărâmată nu va produce niciun rău.

Fișier:Koeh-002.jpg

Toxina prezentă în Abrus precatorius este foarte apropiată de cea prezentă în ricin, numită abrin. Este dimeră, alcătuită din 2 subunităţi de proteine pe celule membranoase, care transportă toxina în celule. Înăuntrul celulei, lanţul A opreşte sinteza proteică prin dezactivarea subunităţii 26S a ribozomului. O moleculă de abrin va dezactiva până la 1500 ribozomi pe secundă. Simptomele sunt identice cu cele de la ricin, excepţie făcând doza fatală (la ricin este de aproximativ 75 de ori mai mare decât cea de abrin). Abrinul poate omorî cu o masă circulară de mai puţin de 3 μg (micrograme).


Seminţele de Abrus precatorius sunt foarte valoroase în bijuteria nativă pentru culorile strălucitoare. Partea a treia a boabei, care conţine hilumul (cicatricea de ataşare) este neagră, pe când restul este roşu intens, sugerând o gărgăriţă. A face bijuterii cu aceste seminţe este periculos deoarece au fost cazuri de moarte în somn prin înghiţirea unor seminţe foarte mici, însă rămâne un simbol al iubirii în China de o lungă durată de timp.

Wikipedia-logo ka  Această pagină utilizează conţinut de la Wikipedia. Lista autorilor poate fi văzută în "istoricul paginii". Versiunea originală este disponibilă sub licenţele Creative Commons Atribuire-Distribuire în condiţii identice 3.0 şi GFDL.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki