FANDOM


Format:Referinţe Format:Diacritice

Cannabis sativa
Cannabis sativa
Clasificare ştiinţifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Rosales
Familie: Cannabaceae
Gen: Cannabis
Specie: C. sativa
Nume binomial
Cannabis sativa
L.
Subspecii

C. sativa L. subsp. sativa
C. sativa L. subsp. indica

Cânepa (Cannabis sativa L.) este o specie de plante din familia Cannabaceae. Frunzele şi florile plantelor de cannabis conţin o substanţă chimica sau drog cunoscuta sub numele de THC (acronimul de la tetra-hydro-cannabinol) care provoacă persoanei care o fumează sau o digeră planta o senzaţie de euforie (te face fericit sau să te simti bine). Marijuana este cel mai comun drog ilegal întâlnit în Statele Unite.

Tipuri de cannabis Edit

Cele doua tipuri principale de cannabis folosite ca şi droguri sunt marijuana si haşişul.

  • Marijuana sunt frunzele şi florile uscate de la planta de cannabis. Tulpina, ramurile şi seminţele sunt de obicei îndepărtate, deoarece conţin doar o mică cantitate de THC. Marijuana este de obicei fumată in foi de ţigară,pipa sau într-o pipă cu filtru de apă cunoscută sub numele de bong. Unele persoane digeră marijuana sau o folosesc la gătit.
  • Haşiş-ul este aceeasi plantă lipicioasă,cu tulpina groasă,din care se utilizeaza polenul, are răşină inchisă la culoare (asemeni sevei ce se scurge din planta de cannabis). Pentru a fabrica haşiş-ul, muncitorii zdrobesc sau macină planta de cannabis pentru a obţine răşina sau seva, apoi aceasta este colectată. Haşiş-ul este o formă mult mai puternică de marijuana, deoarece are mult mai mult THC. Haşiş-ul este de obicei fumat intr-o pipă sau într-o pipă cu filtru de apă. Unii consumatori o consumă adăugând-o la prăjituri.

Legalitate Edit

Este legal în majoritatea ţărilor consumul dar ilegal traficul de cannabis.

Cannabisul nu este legal nici în Olanda, dar în această ţară nu sunt legi împotriva deţinerii unei mici cantităţi de cannabis, deoarece Olanda a decis că deţinerea de cannabis nu ar trebui să fie o infracţiune. Dar este legal în Districtul Roşu unde se vinde normal în Coffe Shops şi se consumă fără probleme. De asemeni şi alte ţări au început să schimbe statutul de infracţiune a deţineri de cannabis într-o faptă pedepsită cu contravenţie.

În unele ţări, inclusiv Canada, sunt persoane cu serioase probleme de sănătate care au permisiunea din partea guvernului de a poseda şi consuma marijuana. Bolile lor sunt variate, dar au ceva in comun; au simptome negative sau efecte secundare ale bolii sau a tratamentului pe care îl primesc. Medicamentele sau alte tratamente pe care le primesc, asemeni chimioterapiei împotriva cancerului, pot cauza greţuri, apetit redus sau alte efecte secundare.

De când s-a demonstrat ca marijuana ajută la reducerea greţurilor cât şi la creşterea apetitului, unii pacienţi o fumează regulat - chiar dacă trebuie să o obţină ilegal. Pacienţii cărora le este acordată permisiunea de către guvern pentru a deţine marijuana în scopuri medicale, încă au parte de anumite restricţii. De exemplu, persoana in cauză poate poseda doar o mică cantitate de marijuana, şi nu au voie să vândă sau să o transmită altei persoane.

Cannabisul ca drog legal Edit

Cannabisul este folosit în medicină de foarte mult timp. Poate fi folosit pentru a combate anorexia. Poate fi de asemenea folosit pentru a opri greţurile, ca efecte ale chimioterapiei. Se comportă de asemeni şi ca un analgezic, şi poate fi folosit pentru a calma durerile. Poate ajuta la tratamentul spasmelor, care apar odată cu epilepsia.

Efecte Edit

Când o persoană respiră fumul de la marijuana sau înghite marijuana, acesta capătă o senzaţie numită în limbaj comun "high" sau "afumat". Cele mai comune efecte ale drogului sunt senzaţiile de relaxare, fericire, ameţeală, frică, sau de a nu fi capabil de a gândi lucid (sau de a nu fi capabil de a-şi aminiti orice deloc), şi o senzaţie de foame. Fumatul marijuanei nu schimbă modul oamenilor de a gândi dar poate face mai dificilă sau mai facilă rezolvarea unor probleme. Unele persoane care consumă marijuana devin paranoice.

Atunci cand se fumează sau se inghite marijuana, consumatorii au tendinţa de a deveni flămânzi, deoarece cannabisul creşte apetitul unei persoane.

Principalul ingredient activ este THC-ul, care consumat in cantităţi prea mari poate provoca viziuni rare numite şi halucinaţii. Ai doua tipuri de plante: sativa si indica. Folosirea uneia sau alteia având efecte contrare, una de relaxare si alta de excitare.

Pericole în consumul de cannabis Edit

Marijuana este unul dintre cele mai putin periculoase dintre drogurile ilegale. Faţă de alcool, heroină, methadonă sau cocaină, este imposibil pentru o persoana să decedeze în urma unei supradoze de marijuana sau haşiş. Cu toate acestea, o persoană intoxicată cu marijuana se poate răni sau chiar omorî dacă aceştia conduc un vehicul cât timp sunt sub efetul stupefiantelor.

Fumatul unor droguri ca marijuana, haşiş sau tutun, dăuneaza grav plămânilor, din cauza fumului care conţine extrem de mult dioxid de carbon şi conţine alte substanţe posibil cauzatoare de cancer la plămâni, gât sau cavitatea bucală.

"Drogurile grele", ca heroina sau cocaina, creaza o dependenta chimică. Asta înseamnă că o persoană în momentul în care a început să consume una din aceste substante, corpul acestuia având o nevoie fizica de drog, provocând senzaţii de greaţă. Marijuana şi haşişul nu sunt droguri care creează dependenţă chimică, dar ca orice alt lucru poate creea o dependenţă psihologică, asta însemnând că o persoană poate fi atât de obişnuită cu drogul încat se simte ca şi cum ar avea nevoie de respectivul drog. Spre deosebire de alcool, tutun şi drogurile grele, persoanele care consumă marijuana se pot opri din consumul de droguri fără a trece prin episoade psihice caracteristice drogurilor care dau dependenţă chimică.

La fel de bine, acele persoane care consumă cantităţi mari de marijuana şi haşiş zilnic ar putea să înceapă să simtă o motivare mai slabă referitoare la viaţă. O persoană care consumă o cantitate mare de marijuana sau haşiş zilnic, ar putea să aibă un interes scăzut faţă de şcoală, servici, prieteni, familie sau hobby-uri. Realitatea este că prea mult din orice poate creea dependenta. Chiar şi vitamina C poate crea dependenţă în cazul unui consum în exces asemeni cafelei.

Unele studii au arătat că persoanele care consuma cânepă se expun unui risc mai mare vizavi de bolile mintate, asemeni Schizophreniei.

IstorieEdit

Marijuana a fost crescută în plantaţiile din estul Statelor Unite din jurul anului 1775 până în jurul anului 1860. Când plantaţiile au dispărut prin 1879, marijuana sălbatică creştea de-a lungul coastei de est şi zonei New England.

Asemeni altor plante fibroase, cânepa poate fi folosită în fabricarea hainelor, funiei sau hârtiei. Cânepa folosită în fabricarea funiei sau hârtiei conţine o cantitate foarte mică de THC. Astfel nu te poţi droga folosind funia sau hârtia, deoarece nu este prezentă o cantitate prea importantă de THC. La începutul anilor 1900, majoritatea funiilor erau fabricate din cânepă. În timpul celui de-al doilea război mondial, guvernul Statelor Unite a facut un film pentru a convinge fermierii să cultive cât mai multă cânepă, pentru a fi folosită în producţia hainelor şi funiilor necesare. Filmul se numeşte Hemp For Victory (Cânepa pentru Victorie).

Legături externe Edit

Commons-logo
Wikimedia Commons conţine materiale multimedia legate de Cânepă
Wikispecies-logo Caută la Wikispecii: Cânepă


Format:Ciot-botaniccs:Konopí seté da:Almindelig Hamp de:Hanf (Art) en:Cannabis sativa es:Cannabis sativa fr:Chanvre gl:Cannabis sativa he:קנאביס סאטיבה hu:Kender it:Cannabis sativa nl:Hennep nn:Hamp pl:Konopie siewne pt:Cannabis sativa ru:Конопля полезная scn:Cannabis sativa sl:Navadna konoplja sr:Индијска конопља fi:Hamppu sv:Hampa tr:Hint keneviri

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki