FANDOM


Centaurea cyanus
Clasificare ştiinţifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Asterales
Familie: Asteraceae
Gen: Centaurea
Specie: C. cyanus
Nume binomial
Centaurea cyanus

Albăstreaua (Centaurea cyanus) denumită şi albăstrică, albăstriţă, vineţea, vineţică, (reg.) ghioc, zglăvoc, floarea-grâului, floarea-paiului, clopoţel, floare-vânătă, floare de grâu, floarea paiului, iarba frigurilor, măturice, este o plantă mică din familia Asteraceae, ce creşte în Europa.

Este o plantă erbacee anuală, cu înălţimea de 60-100 cm. Are tulpina muchiara, erecta, simpla sau ramificata, frunzele tripartite aşezate în mod altern. Din cauza perilor cu care este acoperită, planta are un aspect mătăsos, de culoare verde-alburie. iar florile sunt de 2 feluri: sterile si albastre sau fertile si violacee.

Florile sint tubuloase de obicei albastre, însă uneori alb-roz. Ele sunt dispuse mai multe la un loc, formând un capitul, înconjurat de bractee de culoare verde, cu marginile acoperite cu dinţisori bruni. Florile marginale sunt mai de dimensiuni mai mari, având forma unei pâlnii cu 5 dinţi. Florile centrale sunt mai mici.

Albăstreaua înfloreşte în lunile iulie-septembrie. Este răpâdită în locuri uscate, pietroase, pe marginea drumurilor si mai în lanurile de cereale.

Legături externeEdit

Commons-logo
Wikimedia Commons conţine materiale multimedia legate de Centaurea cyanus
Wikispecies-logo Caută la Wikispecii: Albăstrea
Wikipedia-logo ka  Această pagină utilizează conţinut de la Wikipedia. Lista autorilor poate fi văzută în "istoricul paginii". Versiunea originală este disponibilă sub licenţele Creative Commons Atribuire-Distribuire în condiţii identice 3.0 şi GFDL.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki