FANDOM


Dafin
Laurus nobilis
Clasificare ştiinţifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Laurales
Familie: Lauraceae
Gen: Laurus
Specie: L. nobilis
Nume binomial
Laurus nobilis
L.

Dafinul (Laurus nobilis), cunoscut şi sub numele de laur, este o specie de plante aromatice din familia Lauraceae, arbore sau arbust, care ajunge până la 10–18 m înălţime, originar din zona Mediteranei.

Frunzele au o lungime de 6–12 cm şi o lăţime de 2–4 cm , cu margini dantelate specific şi usor încurbate . Este o plantă cu flori sexuate, florile mascule şi femele fiind dispuse pe organisme distincte; florile sunt de un galben-verzui pal, de aproape 1 cm diametru, crescute câte 4-5 în umbelă alături de frunză. Fructul este în formă de boabă (bacă) neagră de aproape 1 cm lungime, conţinând o singură sămânţă.

Utilizări şi simbolismEdit

Frunzele de dafin sunt folosite pentru aroma lor la prepararea mâncărurilor. De asemenea, au fost folosite în Grecia antică pentru cununile de lauri, de unde şi expresia "a se culca pe lauri". O asemenea cunună de laur era oferită ca premiu la jocurile Pythian Games. În plus, tot de la laur derivă şi cuvântul bacalaureat (bacă de laur) şi cel de laureat ( încununat cu lauri).

Anumite date din literatura medicală sprijină ideea că frunzele de dafin ar avea următoarele utilizări :

Dafinul este amplu cultivat ca plantă ornamentală în regiuni cu climat mediteranean sau oceanic, dar şi ca plantă de interior în zonele mai reci.

TriviaEdit

Frunzele de dafin sunt utilizate pentru designul monedei de 10 yen în Japonia.

În conformitate cu mitologia greacă, arborele a apărut iniţial când nimfa Daphne s-a transformat în acest arbore pentru a scăpa de urmărirea zeului din Olimp Apollo.

Vezi şi Edit

Legături externe Edit

Commons-logo
Wikimedia Commons conţine materiale multimedia legate de Laurus nobilis
  • MeSH: Laurus - Laurus nobilis (Bay Laurel)
  • MeSH: Umbellularia - Umbellularia californica (California Bay Laurel)
  • MeSH: 3-oxo-eudesma-1,4(15),11(13)triene-12,6alpha-olide [Substance Name]
  • MeSH: anhydroperoxycostunolide [Substance Name]
  • MeSH: magnolialide [Substance Name]
  • PubMed search: "Laurus"[MAJR]
  • PubMed search: "anhydroperoxycostunolide" OR "magnolialide" OR "3-oxo-eudesma-1,4(15),11(13)triene-12,6alpha-olide"
Wikipedia-logo ka  Această pagină utilizează conţinut de la Wikipedia. Lista autorilor poate fi văzută în "istoricul paginii". Versiunea originală este disponibilă sub licenţele Creative Commons Atribuire-Distribuire în condiţii identice 3.0 şi GFDL.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki