FANDOM


Piper negru
Piper nigrum, ilustraţie a plantei din anul 1832
Clasificare ştiinţifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Subclasă: Magnoliidae
Ordin: Piperales
Familie: Piperaceae
Gen: Piper
Specie: P. nigrum
Nume binomial
Piper nigrum
L.

Piperul negru sau uzual cum este cunoscut ca "piper" (Piper nigrum) este o plantă din familia Piperaceae.

MorfologieEdit

Piperul este un arbust căţărător cu tulpină lemnoasă ajungând până 10 m înălţime. Florile mici se găsesc în ciorchini la piperul sălbatic în comparaţie cu piperul cultivat unde se întîlnesc flori izolate (separate).

OrigineEdit

Ţara de origine a piperului este India, mai precis coasta Malabar în procesul de colonizare (indizare) a Asiei de sud s-a extins şi cultivarea piperului, în urmă cu circa 1000 de ani, fiind cultivat şi în Indonezia şi Malaezia. Varietăţi de piper mai puţin cunoscute sunt piperul alb, piperul verde şi piperul roşu.

UtilizăriEdit

Fructele piperului conţin un alcaloid piperin cu un gust picant iute. Datorită acestor proprietăţi piperul a devenit un condiment frecvent utilizat în alimentaţie.

Cultura piperuluiEdit

În culturi, piperul se lasă să crească până la 3 - 4 m înălţime. Plantele de piper se recoltează de două ori pe an, o plantă fiind productivă pe o perioadă de 30 de ani.

Producători Edit

Azi printre marii producători de piper se numără: India, Indonezia, Brazilia, Malaezia, fiind global o suprafaţă de 365000 ha folosită culturii piperului cu o producţie anuală de 200000 tone de boabe de piper, estimat la valoarea de 300 - 600 milioane de dolari.

Vezi şiEdit

ImaginiEdit

Legături externe Edit

Commons-logo
Wikimedia Commons conţine materiale multimedia legate de Piper nigrum

<span class="AF" id="en" style="display:none;" />

bg:Черен пипер ca:Pebrebò cs:Pepř černý da:Sort Peber de:Schwarzer Pfeffer en:Black pepper es:Piper nigrum eo:Nigra pipro fr:Poivrier ko:후추 io:Pipro nigra he:פלפל שחור kn:ಕರಿಮೆಣಸು lt:Pipirai nl:Peper ja:胡椒 no:Svart pepper nn:Pepar pl:Pieprz czarny pt:Pimenta preta ru:Перец чёрный fi:Pippuri sv:Svartpeppar zh:黑胡椒 <span class="AF" id="zh" style="display:none;" />

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki