FANDOM


Viţă de vie
Vitis vinifera (ilustraţie)
Clasificare ştiinţifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Vitales
Familie: Vitaceae
Gen: Vitis
Specie: V. vinifera
Nume binomial
Vitis vinifera
L.

Viţa de vie (Vitis vinifera L.) este o specie de plante din genul Vitis, familia Vitaceae, originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală şi sud-vestul Asiei, din Maroc şi Spania până în sudul Germaniei în nord şi în est până în nordul Iranului.[1]

Este o liană, care atinge o înălţime de 35 m, cu coajă. Frunzele alternează, sunt lobate palmat şi au o lungime şi lărgime de 5–20 cm. Fructul este o boabă, cunoscut ca strugure; care la specia sălbatică are un diametru de 6 mm şi când se coace dobândeşte o culoare purpurie închis spre negru, cu o floare gălbuie; iar la plante cultivate este de regulă mult mai largă, de până la 3 cm lungime şi poate avea o culoare verde, roşie sau purpure. Specia sălbatică se găseşte în păduri umede şi pe malurile apelor curgătoare.

Strugurele sălbatic este deseori clasificat ca V. vinifera, subsp. silvestris (în unele clasificări considerat Vitis silvestris), cu V. vinifera, subsp. vinifera restricţionată la formele cultivate. Viţa-de-vie domesticită are flori hermafrodite, dar subsp. silvestris este dioecică (are flori masculine şi feminine pe plante separate) şi pentru ca fructul să se dezvolte este necesară polenizarea.

IstorieEdit

Strugurii sălbatici au fost recoltaţi de cultivatori şi fermierii timpurii. De mii de ani, fructul este cules atât pentru proprietăţile sale medicinale, cât şi pentru cele nutriţionale, istoria lui fiind strâns legată de cea a vinului.

Schimbări în conformaţia sâmburilor (mai mici la formele cultivate) şi distribuţii ale seminţelor sălbatice cultivatorilor, au avut loc între cca 3500-3000 î. Hr., în sud-vestul Asiei sau în sudul Transcaucaziei (Armenia şi Georgia). Cultivarea strugurilor s-a răspândit şi în alte părţi ale lumii, în perioada preistorică sau în antichitate.

Strugurii au fost transportaţi în coloniile europene din întreaga lume, ajungând în America de Nord în jurul anului 1600 şi apoi în Africa, America de Sud şi Australia. În America de Nord, strugurii au format hibride cu o specie de Vitis, gen originar din regiune; unele hibride fiind create intenţionat pentru a combate Phylloxera, o pestă cauzată de o insectă, care a afectat viţa-de-vie europeană cu mult mai mult decât pe cea nord-americană, reuşind să devasteze producţia europeană de vin în câţiva ani. Mai târziu rădăcinile nord-americane au fost folosite în întreaga lume pentru a altoi V. vinifera, astfel încât aceasta să reziste în faţa Phylloxerei.

În America de Nord creşterea Vitis viniferei a fost limitată la regiunea cu climă temperată de pe Coasta de vest a Statelor Unite, în New Mexico şi California. Însă, datorită unor cercetări interprinse de Konstantin Frank, Vitis vinifera este cultivată acum şi în regiunile cu un climat mai aspru ca New York şi sudul provinciei canadiene Ontario. Munca Dr. Helmut Becker din anii '80 a adus Vitis vinifera şi în Valea Okanagan din British Columbia.

În martie 2007, cercetători australieni de la CSIRO, lucrând în Centrul cooperativ de cercetare pentru viticultură [2] au descoperit că "mutaţii independente şi extrem de rare din două gene [VvMYBA1 şi VvMYBA2] [din struguri roşii] produc o singură viţă-de-vie albă, care este părintele aproape tuturor varietăţilor de struguri albi din lume. Dacă numai o singură genă ar fi suferit mutaţii, majoritatea strugurilor ar fi rămas roşii şi astăzi nu am avea mai mult de 3000 de cultivatori disponibili, de struguri albi."[3]

UtilizareEdit

Folosirea strugurilor datează din neolitic, fapt demonstrat, de descoperirea unui depozit improvizat de vin, vechi de 7,000 de ani pe teritoriul actual al Georgiei, în 1996. [4]. Alte dovezi au arătat că mesopotamienii şi vechii egipteni aveau plantaţii de vin şi deţineau măiestria necesară fabricării vinului.[5] Filozofii greci preamăreau puterea vindecătoare a strugurilor, atât ca întreg cât şi sub formă de vin. Cultivarea Vitis viniferei, ca şi producţia vinului, au început în China în timpul dinastiei Han, în secolul 2 î.Hr.[6], odată cu importarea speciei din Ta-Yuan. Totuşi, viţa-de-vie sălbatică, crescută la munte caVitis thunbergii, a fost folosită pentru producerea vinului înainte de sec. 2.[7]

Seva viţei-de-vie a fost folosită de vindecătorii tradiţionali europeni pentru tratarea bolilor de piele şi de ochi. Alte utilizări includ folosirea frunzelor pentru oprirea sângerării, dureri şi inflamaţii ale hemoroizilor. De asemenea, pentru tratarea durerilor de gât au fost folosiţi strugurii necopţi, iar stafidele au fost folosite pentru tratarea tuberculozei, constipaţiei şi setei. În tratatmentul cancerului, holerei, variolei, ameţelilor, infecţilor ale pielii şi ochilor, boli ale rinichilor şi ficatului au fost folosiţi strugurii necopţi.

Au fost dezvoltate varietăţi de struguri fără sâmburi, pentru a atrage consumatorii, însă cercetări recente au arătat că multe dintre propietăţile vindecătoare ale strugurilor provin chiar de la sâmburi.

Frunzele viţei-de-vie sunt umplute cu carne tocată, orez şi ceapă în prepararea mâncării tradiţional-balcanice Dolma.

ReferinţeEdit

  1. Euro+Med Plantbase Project: Vitis vinifera
  2. Walker, A. R., Lee, E., Bogs, J., McDavid, D. A. J., Thomas, M. R., & Robinson, S. P. (2007). Struguri albi rezultaţi din mutaţia a două gene similare şi adiacente. The Plant Journal 49 (5): 772-785. Abstract.
  3. Găsind deosebirea vinului alb [1] accesat 2 martie 2007
  4. http://www.archaeology.org/9609/newsbriefs/wine.html
  5. History-of-wine.com. (10 iunie, 2004). Istoria vinului link dead at Feb 2007
  6. Plocher, T; Rouse, G; Hart, M. (2003). Descoperind strugurii şi vinul în îndepărtatul nord al Chinei
  7. Eijkhoff, P. (2000). Vinul în China; istoria şi dezvoltarea sa contemporană.

Bibliografie Edit

  • Daniel Zohary, Maria Hopf (2000). Cultivarea plantelor în lumea veche. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-850356-3.

Legături externe Edit

Commons-logo
Wikimedia Commons conţine materiale multimedia legate de Vitis vinifera
Wikipedia-logo ka  Această pagină utilizează conţinut de la Wikipedia. Lista autorilor poate fi văzută în "istoricul paginii". Versiunea originală este disponibilă sub licenţele Creative Commons Atribuire-Distribuire în condiţii identice 3.0 şi GFDL.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki